Kas tervisetõend kindlasti kehtib? Ära kaota juhtimisõigust!

Tõenäoliselt oled kuulnud, et mootorsõidukijuhi tervisetõendi kehtivuse jälgimine on oluline, kuna aegunud tõendi puhul peatub juhtimisõigus ning sa ei tohi enam oma autoga sõita. Kas oled päris kindel, et sinu tervisetõendiga on praegu kõik korras? Kas tead täpselt, kui kaua see veel kehtib?

Ei? Pole probleemi – kiire kontrollimisvõimalus on vaid mõne kliki kaugusel! Uurime lähemalt, kuidas seda teha.

Diagnosis from patient body checkup for health examination tiny person concept. Medical statement after heart research by doctor in hospital or clinic vector illustration. Cardiogram result conclusion

Juhiloa tähtaeg ei loe

Juba aastaid on võimalik niisugune olukord, kus juhiloa peal võib olla kirjas kauges tulevikus saabuv kuupäev, mis tähistab uue juhiloa taotlemise tähtaega, kuid see kuupäev ei võta arvesse asjaolu, kas sul on olemas kehtiv tervisetõend või mitte. Nõnda on see olnud juba alates 19. jaanuarist 2013, millest alates peatub kõigil, kellel puudub kehtiv tervisetõend, juhtimisõigus. Ja sealjuures ei ole tähtis, milline tulevikukuupäev on märgitud sinu juhiloale.

Seega lühidalt öeldes: kui sinu tervisetõend aegub, siis pole sul ka enam juhtimisõigust.

Ükski kindlustus ei kehti

Tervisetõendi aegumine võib ikka veel tunduda esmapilgul tühine asi, millest ei tohiks suurt probleemi tulla. Paraku nii lihtne see ei ole, sest:

juhtimisõiguseta sõites peab võimaliku õnnetusega seotud kahjud tasuma ise!

Oluline ongi rääkida just juhtimisõiguse peatumisest, kuna sellisel puhul varitseb pidev oht, et liiklusavarii korral tuleb kinni maksta nii enda kui kannatanu sõiduki- ja isikukahjud. Niisiis, kui kindlustusjuhtumite tekkimisel puudub kehtiv tervisetõend (seega puudub ka juhtimisõigus), siis kindlustuskaitse (ei liikluskindlustus ega kaskokindlustus) ei kehti samuti.

Kontrolli oma tervisetõendi kehtivust!


Seega soovitame kõigil, kellel on juhiluba ja kes kasutavad nii ametisõidukeid kui isiklikke autosid, veenduda, kas kehtiv tervisetõend on olemas ja ARK’i andmebaasis kenasti nähtav.

Tervisetõendi ja juhiloa kehtivust saab kontrollida Maanteeameti e-teeninduses ID-kaardi või Mobiil-ID kaudu sisse logides. Pärast sisenemist vali menüüst JUHT ja seejärel „Minu tervisetõendi andmed“. Sedasi näed täpselt, kas ja kui kaua sinu tervisetõend kehtib.

Oluline on teada, et alates 1. aprillist 2015 saab arstilt üksnes digitaalseid ehk e-tervisetõendeid. Et seda taotleda, peab enne minema veebiaadressile www.digilugu.ee ja täitma enda kohta tervisedeklaratsiooni. Pärast seda saab minna arsti juurde tõendit küsima. E-tervisetõend läheb liiklusregistrisse automaatselt, mis tähendab, et Maanteeametisse kohale minema ei pea.

Kui tervisetõend on aga väljastatud paberil ja varem kui 1. aprillil 2015. aastal, siis saab selle esitada Maanteeameti teenidusbüroos või paluda arstil see digiallkirjastada ning edastada e-posti kaudu.

Turvalist liiklemist soovides!

www.kindlustusest.ee