Vabatahtlik ravikindlustus ja tööandja ravikindlustus – mida neist võiks teada?

tooandja-ravi2Kas teadsid, et on olemas vabatahtlik ravikindlustus? See võib sobida näiteks neile, kel ei ole mingil põhjusel tavapärast haigekassa ravikindlustust. Näiteks võib tuua väikeettevõtjad, kes on oma tegevust äsja alustanud ning ei tahaks endale veel lubada palga ja kõikide sellega kaasnevate maksude tasumist (sh sotsiaalmaks, mis ongi ravikindlustuse põhialus).

Kuid kindlustust on ju siiski vaja! Hea uudis on see, et mõistlikud lahendused on täitsa olemas ja vaatamegi kohe, millised täpsemalt.

Ilma ravikindlustuseta suhtutakse sinusse justkui olevusse teiselt planeedilt. Pealegi tervis ei küsi, kas sul on kindlustus või mitte – igaühel võib minna tarvis kiiret ligipääsu eriarstiabile. Isegi kui sul on tavapärane riiklik kindlustus kenasti olemas, siis ravijärjekorrad on teadagi väga pikad. Enne abi saamist tervened iseenesest või siis muutub sinu olukord tunduvalt hullemaks.

Kes saavad soetada ravikindlustuspoliisi?

  • Kuni 18-aastastele Eesti kodanikele kehtib vaikimisi haigekassa kindlustus.
  • Täiskasvanud saavad poliisi soetada kuni 73. eluaastani,
  • Juriidilistel isikutel vanusepiirangut ei ole.

Võib-olla polegi sa juba ammu haigekassa teenustega rahul ja leiad, et eraraviasutused tegutsevad tunduvalt kiiremini ja tõhusamalt? Või ehk soovid ravi saada hoopis välismaal? Kui nii, siis on sul kindlasti kasulik teada, et ravikindlustuspoliis võibki olla sinu jaoks parim lahendus. Seda saab soetada riiklikule ravikindlustusele lisaks, aga ka eraldiseisvana. Valida on võimalik eri kindlustusandjate ja paljude ravikindlustuse kindlustuspakettide vahel.

Mida vabatahtlik ravikindlustus katab ja milline on hind?

Igal kindlustuspaketil on oma kindel kaitsete loetelu ja hüvitispiirid, millega tuleb kindlasti põhjalikult tutvuda. Kindlasti on mõttekas uurida ka välistusi ehk asjaolusid, mille puhul kindlustus ei kehti ja kulusid ei hüvitata.

Ka ettevõtted saavad komplekteerida omale sobiva paketi. Standard pakett sisaldab arstiabi ja hambaravi, kuid saab lisada juurde erinevaid kindlustuskaitseid (profülaktiline tervisekontroll, haiglaravi, õnnetusjuhtumijärgne taastusravi jne).

Et hinnast konkreetsemat ülevaadet saada, on kõige lihtsam alustada sellest, et teed oma vanuse ja tervisliku seisundi põhjal ravikindlustuse hinnapäringu.

Tähtis on teada, et ravikindlustuse makse sõltubki valitud kindlustuspaketist, kindlustatu vanusest ja kehtivuse territooriumist (näiteks üksnes Eesti pinnal kehtivad paketid on soodsamad). Juriidiliste isikute kindlustamisel ei küsita eraldi varasemate haiguste või hobide kohta. Eeliseks on ka korduv arstiabi saamine näiteks krooniliste haiguste puhul.

Mida põhjalikum on hüvitamisele kuuluvate raviteenuste nimekiri ja suuremad hüvitislimiidi summad, seda kulukamaks kindlustus kujuneb. Oluline on teada, et poliisi võiks soetada siis, kui tervis on korras ja muresid pole. Kui aga mingid mured või diagnoos on juba olemas, siis võib hinnale tulla lisa või esineda mõni piirang. Võimalik on isegi keeldumine.

Tööandjal on nüüd paremad võimalused töötajate tervise edendamiseks

Alates 1. jaanuarist laienes ettevõtetele võimalus osta erisoodustusmaksuvabalt ravikindlustust. Tööandja ravikindlustus täiendab riiklikku ravikindlustust ja on töötaja motivatsiooni tõstmiseks suurepärane võimalus. Lepingu sõlmimine on nii tööandja kui ka töötaja jaoks lihtne ja kiire.

Maksuvabastus kehtib ravikulukindlustuse makseteks kuni 100 euro ulatuses kvartalis töötaja kohta (400 eurot aastas).

Tööandja ravikindlus on väärtuslik, kuna sellega:

  • pääseb saatekirjata kiiresti eriarsti vastuvõtule;
  • on kaetud tasuliste raviteenuste kulud, mida haigekassa ei tasu;
  • saab valida arsti, keda patsient ise usaldab.

Tähele tasub panna aga seda, et maksusoodustus kehtib üksnes siis, kui tööandja võimaldab tervisekindlustuse kõigile töötajatele.

Tööandja ravikindlustus on väga õigel kohal ka juhul, kui tööandja sõlmib haigekassa pakutava ravikindlustuslepingu inimesele, kellel ei ole riiklikku ravikindlustust. Ja niisuguseid inimesi ei olegi väga vähe, sest on võimalik, igakuine töötasu on madalam, kui sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär.

Vaata ravikindlustuse võimalusi lähemalt Kindlustusesti kodulehelt tööandja ravikindlustus.