Suur jääkamakas murdis Tallinnas soomlanna kaela

Eile Soome ajalehe Iltalehti veergudel ilmunud loos räägib veebruari alguses Tallinnas käinud soomlanna, et Mere puiestee 6a maja ees tabas teda jääpurikas, mis lõi pähe 25-sentimeetrise haava, ja hiljem selgus, et murdunud on ka kaelalüli.

Juhtumi registreerisid kiirabi, kes andis haigele esmaabi ja viis ta haiglasse, ning politsei. Viimasena nimetatu registreeris juhtunu õnnetusena ja jättis selle munitsipaalpolitsei (mupo) käsit­leda. Mupo töötajad jõudsid sündmuskohta kaks tundi pärast õnnetust ja asusid uurima, kas kinnistu omaniku suhtes on põhjust menetlust algatada.

Midagi kahtlast polnud

„Patrull ei leidnud maja küljest purikaid ning kõrvalmaja küljes olid ainult väiksed purikad,” kinnitas taas kord tabamatuks jäänud mupo pressiesindaja Henrik Normanni asemel mupo asejuht Margo Reiska. „Lisaks ei näinud patrull ka verejälgi,” ütles ta. Kuna patrull midagi kahtlast ei tuvastanud, ei algatatud ka mene­t­lust.

Nii kiirabi kui ka Reiska sõnul on tegemist esimese juhtumiga talvises Tallinnas, kus jalakäijale on majade küljest midagi pähe kukkunud. Viimastel nädalatel on olukord tänavatel Reiska teatel paranenud. „Kui purikad tekkisid, siis olid pikad järjekorrad, et saaks räästaid puhastada,” lausus ta. „Nüüd on järjekorrad vähenenud.”

Ühtlasi hoiatas Reiska, et märtsis sulailmade tekkides võivad tänavad palju ohtlikumaks muutuda. Eriti ettevaatlik peaks olema sisehoovides, kuna põhitähelepanu on ikkagi läinud tihedamalt käidavate tänavate äärest lume ja jää koristamisele.

Allikas: www.epl.ee

KindlustusEst Kindlustusmaakler isikukindlustuste spetsialisti Ain Niineste kommentaar:

Kindlustuse seisukohalt võib selline õnnetus hõlmata vähemalt 3 erinevat kindlustusliiki.

Reisikindlustus. Reisil juhtus õnnetus, mis vajas ravi. Raviga võõras riigis kaasneb ravikulude arve. See kuulub kompenseerimisele reisikindlustuse poliisi alt. Kui ravi kauem aega võtab, võib juhtuda, et lükkub edasi plaanitud kojusõit, mis omakorda võib kaasa tuua lisakulusid. Näiteks uute piletite muretsemine, täiendav öö hotellis jms. Ka neid kulusid aitab kompenseerida reisikindlustus.

Õnnetusjuhtumikindlustus. Kui sellisesse õnnetusse sattunud inimesel on olemas õnnetusjuhtumikindlustuse poliis, siis võib ta saada täiendava hüvitise vastavalt vigastuse raskusastmele ja konkreetsetele kindlustustingimustele. Asjaolul, et õnnetus juhtus välismaal pole tähtsust, sest reeglina kehtivad õnnetusjuhtumi poliisid kõikjal maailmas 24/7.

Vastutuskindlustus. Siin oleks alust nõude esitamiseks majaomaniku vastu.

Kaelalüli murruga seoses võivad rakenduda veel mõned kindlustusliigid:

Näiteks soovib isik kodus oma ravi jätkata erakliinikus, mille arveid ei tasu kohalik ravikindlustus. Kui on tal olemas vabatahtlik tervisekindlustus, siis võib ta seda teha ja kindlustus katab kulud. Enamgi veel, ta võib minna ravi jätkama kolmandasse riiki ja kindlustus kompenseerib ka selle.

Kui ravi läheb väga pikaajaliseks ja tervis ei luba sel ajal tööl käia, võib kompensatsiooni saada pikaajalise töövõimetuse kaotuse kindlustuse poliisist. Ja kui lõpptulemus on selline, et inimene jääbki invaliidiks ning ei saa endale ise enam elatist teenida, siis lisaks riiklikule invaliidsushüvitisele võib ta saada sissetulekute kaotamise kompensatsiooni, kui tal on olemas vastav kindlustuspoliis.

Selline tihe kindlustusvõrk võib kujuneda ühe õnnetuse ümber.

Ettemõtlemiseni!