Mida tasub teada autoga reisima minnes?

autoga reisima minnesEnne reisi algust tuleb veenduda, et sõiduk on tehniliselt korras ning olemas on kehtivad kindlustused. Soovitav on sõlmida kaskokindlustus ja kaasa võtta roheline kaart. Euroopa Liidus peab  autoga reisides olema paberil kaasas liikluskindlustuse poliis. Roheline kaart on vajalik väljatrükituna ainult teatud sihtriikides (Euroopa Liidus seda nõuet ei ole).

Kontrollige auto tehnilise passi ja juhiloa kehtivust. Sõidukit juhtiva isiku- ja autodokumendid peavad olema kaasas. Kui teid ei ole märgitud kasutajana juhitava sõiduki tehnilises passis, peab olema autojuhil kaasas notariaalselt kinnitatud volikiri sõiduki kasutamiseks (soovitatavalt inglise keeles). Enne reisi algust pange sõidukisse valmis rahvusvaheline liiklusõnnetuse blankett.

Kuidas toimida, kui satud välismaal autoga liiklusõnnetusse?

Eroopa Liidus kehtivad liiklusõnnetuse korral samad reeglid nagu Eestis. Avariis osalenud sõidukeid ei tohiks liigutada ja võõrsil olles tasub alati kohale kutsuda politsei. Võta ühendust enda kindlustusandjaga ja täida koos teise osapoolega liiklusõnnetuse blankett.  Võid teha pildid õnnetuspaigast ning küsida vajadusel pealtnägijate telefoninumbrid.

Kui satud liiklusõnnetusse rendiautoga, pead abi saamiseks pöörduma rendilfirma poole. Rendiauto puhul kohaldatakse omavastutust, mis tuleb endal tasuda. Oluline on enne rendiauto kättesaamist vaadata auto korralikult üle ning fikseerida varasemad kahjustused.

Kui sul on liikluskindlustusega ostetud  Kindlustusesti Autoabi teenus, helista 24/7 hädaabitelefonil (+372) 686 5040. Kindlustusesti Autoabi teenused kehtivad üle Euroopa.

Kas reisikindlustus on vajalik autoga reisima minnes?

Mõnepäevase reisi puhul jäetakse sageli tegemata reisikindlustus, mis ei ole suur probleem,  kui on olemas Euroopa ravikindlustuskaart.  Haigekassas kindlustatud isikud saavad hõlpsalt tellida eesti.ee portaalist nii endale kui lastele Euroopas kehtiva ravikindlustuskaardi.  Haigestumisel pääseb ravile ainult riiklikesse raviasutustesse ja visiiditasud tuleb endal tasuda.

Reisikindlustus annab paindlikumad võimalused ka arstiabi saamisel. Samuti sisaldab mitmeid lisakaitseid. Kui plaanid võtta rendiauto, saab poliisile lisada täiendava kaitse õnnetusjuhumi puhul omavastutuse hüvitamiseks. Näiteks sõiduk varastatakse või saab kahjustada avariis. Kindlustuskaitse kehtib kal loodusõnnetuse tagajärel saadud kahjude puhul.

Liikluskindlustuse hinnavõrdluse leiab:  www.kindlustusest.ee/liikluskindlustus