Lähiajal on oodata veelgi karmimat talve

Enne kauaoodatud talve jõudsid sügistormid tekitada lõppenud aasta viimasel kuul kodumajapidamises kahjusid ligi miljoni euro ulatuses.

Peamised kahjud olid tugevast tuulest lõhutud katused, fassaadid ja piirdeaiad, aga ka hoonesse sissetunginud veest tekkinud kahjustused. Möödunud aastal jäid rannikualadel suuremad tormikahjud ära, kuid päästeametil tuli detsembris teisaldada Rohuküla sadamast sinna pargitud autosid.  Õnneks jäi seekord ka veetõusu tase alla kriitilise piiri.

Uuel aastal langes temperatuur külmakraadideni ja kaua oodatud lumi jõudis laste rõõmuks kohale. Paraku ähvardab ilmataat veelgi suuremate miinuskraadidega ja lähipäevadel hakkab pakane õige kõvasti näpistama. Külmade ilmadega on vältimatud soojaks köetud toad ning tasub olla tähelepanelik kaminatesse ja ahjudesse tule tegemisel.

Kõige olulisem on kontrollida üle küttekehad, et need oleksid töökorras. Samuti tuleks hoiduda puuküttega küttekolde liiga kuumaks kütmiset (üks ahjutäis korraga). Vaadake üle veetorustik ja vajadusel kaitske külmumise eest lisaisolatsiooniga. Kindlasti ei tohiks lahtise tulega üles soojendada jäätunud torusid, vaid kasutada selleks soojakaableid või soojapuhurit.

Samuti võiksid olla kodus valmis varutud küünlad ja tuletikud, kui tugevast tormist tekivad elektrikatkestused.

Olulised numbrid tekkinud hädaolukorras:

  • Teavet tuisu tõttu tekkinud takistustest sõiduteedel küsi maanteeinfo numbrilt 1510.
  • Elektrikatkestustest teata Eesti Energia rikketelefonil 1343. Maha langenud liinidest teavita ka häirekeskust telefonil 112.
  • Inimvigastuste ning otsese ohu korral helista hädaabinumbril 112.