Mees hülgas parklas murdunud männiladva alla jäänud BMW

Lumeraskus murdis läinud kolmapäeval Tallinnas Järve kaubanduskeskuse parklas ühe männi ladvaharu ning oksalasu varises parklas seisva BMW peale, mattes auto peaaegu täielikult enda alla. Nii seisab auto seal siiani.

BMWga poodi saabunud Kaupo väitel kohtus ta Järve keskuse haldusjuhiga, kes lubanud rasked oksad esimesel võimalusel auto pealt ära tõsta.  Paar tundi hiljem olnud jutt sootuks teine. “Ütles, et tõstke need oksad eemale ja viige oma romu minema!” väidab Kaupo. Noormees olevat seepeale solvunud ning ei rääkinud poepidajatega enam sõnagi. Kuni reedel helistati talle politseist.

Kindlustus ja liisingu-firma juhtunust ei tea

Kaupo tunnistab, et pole õnnetusest siiani teatanud ei liisingu- ega kindlustusfirmale. “Miks pean kindlustusse helistama asjade pärast, mis juhtuvad kellegi teise süül?”.  Pretensiooni lubab Kaupo Järve keskusele esitada siis, kui auto kahjustused on kindlaks tehtud. “Autoomanik säilitagu kaine mõistus ning teavitagu kiiremas korras liisingufirmat ja kindlustust,” manitseb Põhja politseiprefektuuri kõneisik Harrys Puusepp. Ta lisab, et kuivõrd poe parkla on eraomand, võib platsiomanik lasta BMW sealt kas või minema vedada.

Järve keskuse haldusjuhi Raili Saska tunnistab, et teavitas politsei kaudu kohe autoomanikku. “Meil pole õigust oksa liigutada enne, kui autoomanik on omalt poolt kõik vajaliku ära teinud,” põhjendab Saska. “Öelgu meile: kindlustus on asja üle vaadanud, fotod tehtud, palun tõstke oks ära. Ja ei ole mingit probleemi!” . Reedel pöördunud Saska aga tõepoolest lõpuks politseisse, sest BMW seisis parklas juba mitmendat päeva.

Allikas: www.oleht.ee

KindlustusEst Kindlustusmaakler varakindlustustoodete spetsialisti Toomas Leinsaar`e kommentaar:

Kui autole on kukkunud jääpurikas, lumi või lumeraskuse all lookas puu, siis võite pöörduda kinnistu omaniku poole hüvitusnõudega, kes peab vastutama oma kinnistu haldamisel tekkivate kahjude puhul kolmandate isikute ees. Seadus sätestab, et iga kinnistu omanik peab tegema kõik endast sõltuva, et tema territooriumil olevale sõidukile või ka kolmanda isiku varale ei võiks tekkida ohtu. Kui selline olukord juhtub, siis kohustutakse kahju kannatajale maksma hüvitist. Kogenud ja ettemõtlev kinnistuomanik aga kaitseb ennast selliste ootamatute sündmustega kaasnevate tagajärgede eest kindlasti kinnistu omaniku vastutuskindlustusega.

Esmajärjekorras soovitame aga sõidukiomanikul võtta ühendust oma kaskokindlustuse kindlustusandjaga, kui pargitud sõidukile kukub midagi peale, (puuoks, jääpurikas, katusekivid jms). Kas seda loetakse kindlustusjuhtumiks sõltub juba konkreetsest kindlustusseltsist kus poliis on sõlmitud. Kas puuoks või mingi muu ese on kukkunud sõidukile loodusnähtuse (torm, rajuhoog vms) tagajärjel või on sündmus vaadeldav õnnetusjuhtumina (kõik ootamatud ja ettenägematud sündmused), sõltub juba kindlustusseltsi tingimustest.

Kui autole kaskokindlustuse kaitse andnud selts ka kahju hüviab, siis olenevalt sündmuse põhjusest, võib ta pöörduda peale kahju väljamaksmist tegeliku süüdlase poole regressinõudega, kes on seaduslikult antud juhtumi eest vastutav (hetkel siis näiteks parkla omanik, haldaja). Kindlasti aga tuleb kindlustusobjektiga toimunud sündmusest teavitada esimesel võimalusel oma kindlustusandjat või oma kindlustusmaaklerit. Õigel ajal (esimesel võimalusel) teavitamata jäetud kahju hüvitamisest võib kindlustusselts keelduda.

Ettemõtlemiseni!