Kas torm on torm?

Meie armastatud maailmarändurid Tätte ja Matvere on laulnud kuulsaks fraasi:” Tuulesuund on Nord, nüüd on minu kord teha tormi Sinu südames.” See teeb südame soojaks. Samas, kui tuulesuund on juba nii Nord, et sellest tulenev torm hakkab kahjustama meie vara – kodu, autot, aeda, siis see võtab pigem südame alt külmaks. Igasugune kahju, mis tekib, on alati ebameeldiv ja ehmatav. Kindlasti ei meenu sellisel hetkel kindlustus esimeses järjekorras, küll aga ühel hetkel kindlasti. Kuidas siis ikkagi on? Kas tekkinud kahju hüvitatakse või mitte?

Erinevad kindlustusseltsid käsitlevad tormi erinevalt. Tugevalt puhuv tuul tundub meile tavainimesena täiesti korraliku tormina. Kindlustusseltsi tingimuste mõistes ei pruugi see aga seda mitte olla. Tormiks loetakse tuult, mille kiirus on vähemalt……meetrit sekundis, vastavalt kindlustuskoha lähimal ilmavaatlusjaama andmetele. Siinkohal peavad erinevad Eesti kindlustusseltsid tormiks erinevat tuulekiirust:

BTA           17 m/s
ERGO        18 m/s
Seesam      18 m/s
Salva          20 m/s
Gjensidige 20,8 m/s
IF                21 m/s

Väike spikker välise vaatluse järgi (allikas:Vikipeedia):

Kiirus m/s Nimetus Nähtav mõju

17,2–20,7      tormine tuul      puuoksad murduvad

20,8–24,4      torm                    puruneb katuseid

24,5–28,4       tugev torm          puud murduvad

Lähima ilmavaatlusjaama andmeid saab tagantjärele tuvastada Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kodulehelt. Tuulekiirused EMHI andmetel, 15.10.2010 kell 03.00:

Igal juhul on mõistlik kahjujuhtumi puhul kahjuavaldus kindlustusseltsile vormistada.

Teine lähenemine oleks sõlmida kodukindlustuse puhul koguriskikindlustus. Sel juhul ei ole Teil tarvis muretseda selle üle, kas tuul puhus nii või naa kiiresti. Sel juhul pole te kindlustanud end ainult tormist tuleneva kahju vastu. Koguriskikindlustuse puhul on kahjujuhtumiks ootamatu ja ettenägematu juhtum, mis pole tingimuste järgi välistatud.

Ettemõtlemiseni!

Ruti Miil

KindlustusEst Kindlustusmaakler