Kas teadsid, et suitsuandur ei ole vingugaasiandur?

Alates Kodukindlustus I Suitsuandur2009. aasta 1. juulist on suitsuanduri kodudesse paigaldamine olnud kõikidele Eesti elanikele kohustuslik. Inimestele, kes kodudes gaasiseadmeid kasutavad (gaasipliidid, -boilerid ja nii edasi), muutub varsti kohustuslikuks aga ka vingugaasiandur. Mis asi see on? Kas juba olemasolev suitsuandur ei mõõdagi vingugaasi? Kuidas need andurid erinevad on?

Enamik suitsuandureid toimib valgussensorite abil. Valgusallikas (LED või laser) suunatakse mittepeegelduvale pinnale ja puhta õhuga keskkonnas valgus süsteemis kaugemale ei jõua. Kui andurisse sisenevad suitsuosakesed, hakkavad need seal olevat valgust hajutama, mille tagajärjel jõuab osa valgusest ka sensorile. Pärast sensorile seatud läviväärtuse ületamist hakkab alarm tööle.

Suitsuanduri tööpõhimõttest lähtudes on selge, et see annab teada silmaga märgatava suitsu olemasolust. Vingugaas, ehk süsinikmonooksiid on aga värvitu ja lõhnatu gaas, mille olemasolu inimene esialgu ei märka. Sisse hingamisel seostuvad selle molekulid aga veres olevate hemoglobiini molekulidega ja inimene võib halvimal juhul surra hapnikupuudusesse.

Vingugaas, ehk süsinikmonooksiid on aga värvitu ja lõhnatu gaas, mille olemasolu inimene esialgu ei märka.

Seetõttu on kodudes, kus vingugaasi tekkimise tõenäosus on kõrgem (kasutatakse puidu või gaasiga töötavaid kütteseadmeid) soovituslik lisaks suitsuandurile ka vingugaasiandur paigaldada. Kui küttesüsteemid on korras ja õigesti ehitatud, ei ole vingugaasi tekkimise oht kõrge. Kui midagi on aga valesti, võib vingugaasidetektor päästa elusid.

Kuna vingugaasiandur peab mõõtma gaasi, mis ei ole visuaalselt õhust eritatav, kasutatakse selle töös enamasti erinevaid keemilisi või füüsikalisi reaktsioone. Näiteks on odavamates seadmetes kemikaalidega kaetud padjakesed, mis vingugaasiga kokku puutudes värvi muudavad. Andur registreerib värvi muutuse ja alarm hakkab tööle.

Paljud praegu poes müüdavatest seadmetest kasutavad aga täpsemaid tehnoloogiaid ja näitavad väikeselt LCD-ekraanilt ka õhus olevat vingugaasi kontsentratsiooni. Õnneks saan tõdeda, et minu anduri näidatav väärtus pole kunagi nullist kõrgemale tõusnud.

Vingugaasianduri paigaldamine

Vingugaasiandurid on müügil enamikes ehituspoodides ja neid on võimalik tellida mitmetest veebipoodidest. Enamasti ei kulu nende kohale jõudmiseks rohkem kui paar päeva ja hind on mõnikümmend eurot.

Kui suitsuandur paigaldatakse enamasti ruumi lakke, siis vingugaasiandur toimib kõige paremini seina peal, põrandast umbes 0,5-1,5 meetri kõrgusel. Kõrgus tasuks valida lähtudes sellest, kus inimese pea ruumis enamasti asub. Elutoas tasub vaadata, kui kõrgel on pea diivanil istudes ja magamistoas määrata kõrgus padja järgi.

Täpse juhendi leiad siit: www.suitsuandur.ee/et/p/vingugaasiandur

Sõlmi oma kodu kaitseks kodukindlustus.