Enam hullemaks minna ei saa? 9 nippi õnnestunud perereisiks

Lõõgastav puhkusereis koos lastega? Kõlab nagu väike ime! See on võimalik, kuid ainult juhul, kui lapsed on rõõmsad ja rahul. Lapsed aga peegeldavad meie endi emotsioone. Nad naudivad reisi siis, kui me ise oleme samuti puhkuse lainel. Kuidas siis lõõgastuda ja pea muredest vabastada? Siin on Sulle 9 nõuannet, mis aitavad muresid ennetada ja õnnestunud puhkuse korraldada.

1. Tutvusta lastele reegleid

Selleks, et vältida reisi ajal keeldudest-käskudest tekkivaid konflikte, räägi lastele juba enne kodust lahkumist, mis teid ees ootab. Kirjelda, mida tehakse lennujaamas, miks lennukis ei tohi käratseda ja vahekäigus joosta, milleks on ooteajad vajalikud, kes kui palju nutiseadmeid võib kasutada, kuidas käituda restoranis jne. Isegi päris pisikestega on lihtsam, kui nad on keerulisemateks olukordadeks ette valmistatud.

2. Loo teostatav plaan, sest kiirustamine tapab puhkusemeeleolu

Jäta reisi planeerimisel tegevusteks varuaega. Lapsed püsivad mõnusas meeleolus, kui ka nende soovid saavad täidetud – käbikesed korjatud, liivaloss lõpuni ehitatud ja ootamatult kohatud paabulind ära imetletud. Plaanige mitmekülgseid tegevusi ja arvestage kõigi huvidega. Valige programmi pigem vähem, aga ägedamat tegevust. Nagu kodus, planeeri ka reisil laste une-, mängu- ja söögiaegu. Ole loominguline: lõunauni võib olla peetud ka rahulikus pargis või õhtusöök toreda piknikuna rannas. Kui baasvajadused on täidetud, on meel mõnusam ja jaksu rohkem.

3. Koonerdamine pole kokkuhoid – vali suur pagas

Soovid säästa lennupileti hinnas ja reisida käsipagasiga? Kui tegu pole just ühepäevase reisiga, on tulemuseks katastroof! Mõtle varakult teemade kaupa läbi, mida vajad lennukis, rannas, jalgsi liikumiseks, söömiseks, magamiseks ja tervisprobleemide ilmnemisel. Paki kaasa võimalikult harjumuspärased asjad, et ennetada ootamatusi ja pirtsutamist. Pista kindlasti dokumendid, joogid-snäkid, esmased riided ja kaisukas käsipagasisse, sest reisil võib mõni lend hilineda või pagas toppama jääda.

4. Jaga vastutust, et vältida torisemist

Nutika lapsevanemana tead sa kindlasti, et koos lastega plaani tegemine vähendab oluliselt jorinaid ja protestimist. Seepärast anna lastele jõukohast vastutust: lase neil otsida infot sihtkoha, kohalike kommete, roogade ja tegevuste kohta. Lisaboonusena tekib juba enne reisi mõnus elevus, mis on ju osa reisinaudingust. Samuti paki kott lapsega koos. Kindlasti anna lapsele võimalus reisil kogetut oma kaameraga jäädvustada. Nii pöörab ta rohkem tähelepanu ümbritsevale ja keskendub detailidele. Laste pildid on sageli hoopis teistsugused andes aimu sellest, kuidas tema maailma näeb ja mida tähtsustab

5. Säästa raha, et lubada perele üht-teist täiesti lahedat

Parima reisielamuse nimel tasub varakult kokku leppida prioriteedid, mille pärast peamiselt reisitakse, kuhu rohkem raha panustatakse ja mille arvelt soodsamalt läbi ajada. Võib-olla on peamine mõni huvitegevus, näiteks surfamine, äge lõbustuspark või hoopis maitseelamused. Raha saab aga lastega reisides hästi säästa valides köögiga majutuse. Valmistades 1-2 toidukorda päevas ise, tagad lastele tervisliku toidu, täis kõhu ja hoiad päevas 50–100 eurot kokku. Söögikohtadest külastage turistitsoonist väljas asuvaid restorane, mis on odavamad, maitsvamad ja põnevamad.

Otsi ka tasuta ekskursioone ja näitusi, kui pead oma külastuse laste tõttu katkestama, pole sellest nii kahju. Võtke osa avalikest tasuta festivalidest, pühadest ja muudest üritustest, mis jätavad tavaliselt kustumatuid mälestusi.

6. Et reis ei lõppeks enne algust, tee dokumendid korda

Vaata varakult üle, et teil on olemas kehtivad reisidokumendid:
* Vastavalt sihtkohale kas ID-kaardid või passid. Pane tähele, et mõned riigid nõuavad dokumenti kehtivusajaga vähemalt 6 kuud peale reisi lõppu.
* Euroopa Liidus reisimisel on tarvis tellida nii täiskasvanutele kui lastele tasuta EL ravikindlustuskaart.
* Kui lapsega koos reisib ainult ema, isa või hoopis peretuttav, siis peaks lapsevanemad kirjutama reisiks volituse. Nõusoleku võib vormistada ka pikema aja ja laiema piirkonna peale. Nõusoleku näidise leiate siit (pdf). See, kas piisab vanemate lihtkirjalikust nõusolekust või tuleb dokument vormistada notari juures, sõltub eelkõige külastatava ja ka reisimarsruudil läbitavate riikide nõuetest.
* Lisaks soovitame kaasa võtta ka rahvastikuregistri ingliskeelse väljavõtte, millelt on näha mõlema hooldusõigusega lapsevanema andmed. Väljavõtet saab kasutada ka sünnitõendi asemel, kui ühel vanematest on lapsega erinev perekonnanimi. Rahvastikuregistri väljavõtte saate kohalikust omavalitsusest.
* Lastega välisriiki reisimisel võidakse nõuda lisadokumente, see tasub üle küsida sihtriigi esindusest ja vaadata üle ka transpordipakkuja (nt lennu- või laevafirma) vastavad nõudmised.

7. Mõtle lennureisi detailid läbi, siis on lendamine imelihtne!

Lennujaama tasub tulla varakult, et saaks rahulikult asjatada ja ka lennujaama lasteatraktsioonid ära proovida. Lastetoidud, ka vedelad, saab käsipagasisse võtta, ent olge valmis neid turvakontrollis maitsma. Kui soovite, saate liikuda kuni lennukini oma vankriga, aga andke sellest lennule registreerides teada.

Kui reisite väikelapsega, andke salongipersonalile varakult teada, millal soovite lapse toitu soojendada ja uurige välja, kus saate mähkmeid vahetada. Rinnalapse toitmise võiks tõusu või maandumise ajaks sättida, nii on tal kergem. Suuremale lapsele selgitage, et kõrvadel võib ebamugav olla ja varuge talle selleks ajaks nätsu ja vett.

Lennukis hakkab lastel peatselt igav. Olge valmis koos nendega mängima või joonistama. Võta kaasa tuttav kaisukas ja ka päris uusi tegelusasju vältides õige pisikesi, mis kipuvad istmete vahele kukkuma. Kui lendate õhtul, on hea mõte lapsed päeval hästi ära väsitada, et nad veedaksid lennureisi nagu inglikesed – magades.

8. Kui muust pole abi, aitavad MacGyveri teip ja kodused snäkid

Näidake meile last, kes jumaldab uusi maitseid ja võõraid toite! Arvesta, et Sul oleksid kaasas väikesteks portsjoniteks pakitud tuttavad tervislikud snäkid, millega oma võsukeste veresuhkur parajal tasemel hoida. Teame ju isegi, kuidas nälg teeb pahaseks ja rahulolematuks, pisikestel inimesel juhtub see aga eriti hõlpsalt. Osad suupisted paki lennuki salongi kaasa, osad jäta muudeks päevadeks. Heaks valikuks on pähklid ja kuivatatud puuviljad või isetehtud küpsised. No ja muidugi võta kaasa rullike MacGyveri teipi, millega parandada kõike, mis katki rebeneb või mille abil kõrtest raketti ehitada, kui selleks peaks tuju tulema!

9. Kui MacGyveri teip ka enam ei aita, aitab kindlustus

Lapsevanemad teavad liigagi hästi, et tegijal juhtub. Pole just eriline ime, kui reis tuleb lapse haigestumise tõttu ära jätta, vanker saab pagasis viga või keegi perest kõhugripi tõttu arstiabi vajab. Halva juhuse tõttu suurema rahasummat kaotamise vältimiseks, on arukas ja närvesäästev sõlmida kohe reisi ostmisel ka reisikindlustus.

Esmatähtis on, et sul oleks kehtiv tervisekindlustus ka välismaal. Õnneks sisaldab reisikindlustus juba algselt meditsiiniabi kindlustust. Ka lihtne lühiajaline ravi välisriigis on vahel väga kallis ning mõne haiglapäeva kulu võib olla mitukümmend tuhat eurot. Meditsiiniabi kindlustus on vajalik ka neile, kel on kehtiv Euroopa ravikindlustuskaart, sest see katab ka haigestumisega seotud lisakulud – visiiditasu, voodipäevatasu, kulud transpordile ja muu, mille eest ka kohalik inimene peaks ise tasuma.

Reisikindlustuse juurde saab osta reisitõrkekindlustuse, mis katab näiteks lapse haigestumise tõttu ärajääva reisi maksumuse ja pagasikindlustuse, mis kehtib kogu reisi ajal nii lennukis, hotellis kui avalikus ruumis.

Kindlustusfirmade pakutu tundub üsna sarnane ja tihti on inimeste esmavalikuks soodne reisikindlustus. Siiski tasub võrrelda nii kindlustuskatteid, maksumust kui ka välistusi. Näiteks, kui teie perele on oluline, et kaetud saaks ka ekstreemspordiga tegelemine, terrorismi-looduskatastroofiga seotud lisakulud või on reisimas lapseootel naine, võib mõni pakkumine teile selgelt sobivam olla.

Selleks, et teie perele parim reisikindlustus oleks lihtsasti leitav, tegime teie eest ära tüütu kodutöö. Kogusime kokku kõigi olulisemate seltside pakkumised, et saaksid mugavalt ja kiiresti leida oma pere reisidele sobivaima kaitse. Pakkumised saad kätte siit: www.kindlustusest.ee/reisikindlustus.