Tähelepanu, Toyota Land Cruiseri ja Lexus RX omanikud- kõrgenenud vargusrisk!

Mida saan autoomanikuna teha, et oma vara varguse eest kaitsta

Viimastel nädalatel on Eestis oluliselt sagenenud luksusmaasturite vargused, mis pannakse toime öösiti. Septembris pidas politsei vahetult peale Lexus RX450 vargust kinni kahtlustatavad isikud. Sellest hoolimata on hiljuti varastatud veel mitu Toyota Land Cruiser maasturit ning toimus varguse katse Lexus RX450 suhtes.

Varguste ärahoidmiseks ei piisa signaali pikendamise takistamiseks sõiduki võtme paigutamisest metallkarpi või kodu välisuksest võimalikult kaugele. Viimaste juhtumite puhul on täheldatud, et kurjategijad kasutavad seadmeid, mis ei vaja sõiduki võtme signaali pikendamist.

Mida saan autoomanikuna teha, et oma vara varguse eest kaitsta?

  • Pargi sõidukid ööseks selliselt, et soovimatute isikute ligipääs autoni ja sellega ära sõitmine oleks raskendatud. Näiteks teise auto olemasolul pargi oma maasturi liikumistee ööseks kinni või kasuta selleks mõnda teist füüsilist tõket.
  • Hoia auto võtmed ja signalisatsiooni lülitusseadmed lahus ja kõrvalistele isikutele võimalikult raskelt kättesaadavates kohtades.
  • Sõiduki varguse teeb keerulisemaks paigaldatud lisaimmobilaiser või salalüliti.

Teavita politseid, helistades häirekeskuse numbrile 112, kui märkad:

  • elukoha piirkonnas võõraid inimesi, kes sõidavad ca 10 aasta vanuste sõidukitega, millel on välismaised numbrimärgid ja kus sees meesterahvad vanuses 20-40 aastat.
  • kahtlaseid isikuid, kes liiguvad pimedal ja öisel ajal jalgsi või elektrilise tõukerattaga luksusmaasturite asukohtade läheduses ja kes võivad oma nägu varjata maski või riideesemega.

Lisaküsimuste korral palun võta ühendust meie klienditoega numbril 12 555 tööpäeviti 9:00-17:00 või kirjuta info@kindlustusest.ee. Samuti võid kontakteeruda oma kliendihalduriga, kelle kontaktid leiad meie kodulehelt www.kindlustusest.ee.

Kindlustusest Kindlustusmaakler OÜ kaudu saad küsida kõikide kindlustusseltside võrdlevaid pakkumisi.
Enne lepingu sõlmimist tutvu kindlustusteenuse tingimustega meie kodulehel ning vajadusel konsulteeri asjatundjaga.

Väldi alakindlustatust! Kontrolli, kas Sinu kindlustussumma on tõusvate hindade juures piisav!

Mis on alakindlustatus ja keda see ohustab?

Ootamatute ja suurte hinnatõusude tagajärjel võib tekkida alakindlustatus. See tähendab, et kindlustuslepingus fikseeritud kindlustussumma ei pruugi olla piisav kogu kahju hüvitamiseks, kui kindlustatava eseme hind on kindlustusperioodil järsult tõusnud. 

Alakindlustatus tekib tehniliselt sellises olukorras, kus kindlustusväärtus on suurem kui kindlustussumma. Sealjuures moodustab reeglina kindlustusväärtuse teie huvi kindlustada vara koguväärtuses.

Näide: Kindlustatud tootmishoone kindlustussummaks ehk taastamisväärtuseks on märgitud 500 000 EUR. See summa on kindlustushüvitise ülempiir isegi siis, kui kahju on suurem. Hinnatõusu mõjul maksab sama tootmishoone taastamine täielikul hävimisel 800 000 EUR. Kindlustussummat ületav kahju tähendab, et tootmishoone on alakindlustatud 37,5%. Sellest tulenevalt on kindlustusandjal on õigus hüvitist selles ulatuses vähendada. Näiteks torm lõhub katuse, kahju suurus on 100 000 EUR = hüvitis 62 500 EUR miinus omavastutus,

Alakindlustatus ohustab reeglina üksnes neid lepinguid, milles kindlustussumma on määratud fikseeritud summana, sest fikseeritud kindlustussumma ei muutu automaatselt koos eseme väärtusega. Kui teie kindlustuslepingus on märgitud kindlustussummana näiteks “taastamisväärtus” või “taassoetamisväärtus”, siis teid alakindlustus ei ohusta.

Näiteks ei ohusta alakindlustus reeglina kodukindlustuse ja sõiduautode kaskokindlustuse kliente. Äriklientidel ja korteriühistute kindlustuslepingute puhul tuleb olla tähelepanelikum.

Miks me teid alakindlustatuse ohust teavitame?

Meil kui kindlustusmaakleritel lasub oma klientide ees lojaalsus- ja hoolsuskohustus. Kindlustusmaaklerina soovime, et teie vara oleks kaetud kogu kindlustusperioodi vältel piisava kindlustuskaitsega. 

Kindlustusvahendajana ei saa me ise kindlustatava vara väärtust hinnata, kuid kindlasti saame paluda kindlustatava vara väärtus enne lepingu sõlmimist üle kontrollida ja klienti alakindlustuse ohust teavitada ning igakordselt selgitada alakindlustuse olemust.

Kui alakindlustatuse oht tekib kindlustusperioodi kestel, oleme meeleldi nõus teid aitama  kindlustuslepingu muutmisel, et alakindlustus kõrvaldada.

Kuidas vältida alakindlustatust?

Alakindlustuse vältimine on lihtne – kindlustuslepingu sõlmimisel, uuendamisel või kindlustuskaitse kestel tuleb silmas pidada oma vara väärtust ning teatada kindlustusmaaklerile õige summa. 

Kui tuvastate alakindlustuse ohu, võtke esmalt ühendust oma kindlustusmaakleriga! Koos saame alakindlustust vältida. 

Meie soovitused teile on järgmised:

  • Vara väärtust tuleb hinnata küllaltki harva, näiteks vara müües või ostes. Tuleb meeles pidada, et vara väärtust tuleb teada ka seda kindlustades. 
  • Kindlustusmaakler aitab sõlmida teie kindlustushuvile vastava kindlustuslepingu, kuid ei ole pädev iseseisvalt hindama teie vara väärtust.
  • Kindlustatava vara hindamiseks saate vajadusel kasutada professionaali abi. Näiteks sõidukite puhul margiesindused ja ehitiste puhul ehitusettevõtted. 
  • Ehitiste puhul ei saa pöörduda kinnisvarahindaja poole, sest isegi õigesti määratud turuhinna eest ei saa samale kinnisasjale osta samasugust ehitist, vaid tuleb ehitada uus või kahjustatud ehitis taastada.
  • Kontrollige aeg-ajalt oma kindlustuslepingut ja kindlustussumma piisavust.

Mis saab siis, kui hinnad langevad ja tekib ülekindlustatus?

Ülekindlustus on alakindlustuse vastand, kuid mitte kaugeltki nii kahjulik. Ülekindlustuse korral maksab klient marginaalselt suuremat kindlustusmakset, omades ühtlasti osaliselt ebavajalikku kindlustuskaitset. 

Hetkel on hinnamuutused ootamatud ja hinnatase on turbulentne. Vara täpse väärtuse hindamine selliselt, et see kehtiks terve kindlustuskaitse jooksul, on keeruline. Juhul, kui hinnatõus pidurdub või hinnad hoopis langevad ning tekib ülekindlustatus, saab selle hiljem lepingut uuendades kindlustussumma langetamisega kõrvaldada või õnnestub seda teha isegi kindlustusperioodi kestel.

Hetkelises olukorras maandab riske ja kaitseb kliendi huve oluliselt rohkem ülekindlustusega kindlustusleping, kui lootus, et kindlustuskaitse on piisav. 

Kindlustusküsimustega pöördu Kindlustusest maaklerite poole

Kindlustusvaldkonna ekspertidena oleme alati valmis kindlustust puudutavates küsimustes aitama! Meie maaklerid on kindlustusseltsidega pidevalt suhtluses ja tunnevad kindlustustoodete üksikasju. See tähendab, et te ei pea ise kindlustustooteid tundma õppima! 

Korraldame kindlustushanked lähtuvalt teie kindlustushuvist ning esitame pakkumised seltside hindade ja tingimuste võrdlusena. 
Parimate kindlustuspakkumiste saamiseks võtke meiega ühendust info@kindlustusest.ee

Millal viimati kindlustussumma päriselt üle vaatasid?

Kuna hinnaralli ehitusmaterjalide turul on tekitanud olukorra, kus ärikinnisvara omanikke ähvardab alakindlustatuse risk, kutsub Seesami varakindlustuse tootejuht Sandra Smirnova lepingutes olevaid kindlustussummasid üle vaatama.

Statistikaameti andmetel kasvas ehitusmaterjali hind 2021. aasta kolmandas kvartalis võrreldes eelneva kvartaliga ligi 7%. Kõrvutades seda aga 2020. aasta kolmanda kvartaliga, on tõus juba 17%. Kuigi materjali kättesaadavus ilmutab hetkel juba paranemismärke, on defitsiidi mõjutusi tunda turul ilmselt veel pikalt. Inflatsioon ja tööjõukulude kallinemine tähendab, et isegi kõigest aasta tagasi sõlmitud leping võib fikseeritud hüvitise summa korral juba aegunud olla.

Kuidas alakindlustatus tekib?

Ettevõtted erinevatest tegevusvaldkondadest võivad olla väga spetsiifiliste vajadustega. Seepärast kehtib kõikide äriklientide puhul põhimõte, et kuna iga ettevõtte juht tunneb oma äri spetsiifikat kõige paremini, siis juriidiliste isikute puhul vastutab hoone ja selles paikneva inventari kindlustamiseks vajaliku summa väljaarvutamise eest kindlustaja ise.

Reeglina on määratud kindlustussumma ehitusaegse maksumuse järgi, mis tähendab, et vanemate hoonete puhul võivad klientide valitud kindlustussummad ja taastamisväärtused koguni mitmekordselt erineda.

Samas uuendab enamik ettevõtteid lepinguid automaatselt, kuhu algselt kantud summad ei pruugi täna enam tegelikkusele vastata. Erilist tähelepanu tuleks täna pöörata nendele objektidele, mille ehituse ajajärk ei mahu enam viimase kümne aasta sisse – reeglina on sellisel juhul määratud kindlustussumma toonase ehitusmaksumuse järgi, kuid vastavalt kehtivale ehitushinnatasemele puudutab suurt osa neist alakindlustatuse risk.

Kuidas probleemi ennetada?

Ettevõtted, kes soovivad tagada oma kinnisvara turvalisuse, peaksid olemasolevad kindlustuspoliisid üle vaatama ja veenduma, et valitud hüvitissumma on turu arengut arvestades piisav. Selleks ei pea ootama perioodi lõppemist, vaid kindlustussummat on võimalik muuta ka lepinguperioodi keskel.

Nii uuemate kui ka vanemate objektide kindlustussumma määramisel on oluline silmas pidada ajakohast ja reaalset taastamisväärtust, millega on võimalik kahjujuhtumi tagajärjel tekkinud täishävingu korral ehitada üles samaväärne ehitis. Õiglase hinna arvutamiseks tasub ettevõtetel teha läbi arvutus, kui palju läheks maksma kinnisvara taastamine tänasel päeval ning arvestada ka eeldatavat inflatsiooni lepinguperioodi kestel.

Allikas Seesam

Uus koostööpartner LHV!

Meil on hea meel teada anda, et meie kindlustuse e-poest  www.kindlustusest.ee on nüüd võimalik leida ka LHV liikluskindlustus.

Eesti kapitalil põhinev LHV Kindlustus alustas kevadel aktiivset sõidukitele mõeldud kindlustuste pakkumist ning toob selle sammuga seni suures osas välisfirmade poolt hõivatud kahjukindlustuse turule kodumaise alternatiivi.  LHV eesmärk on pakkuda parimat kindlustust ja parima teenindusega kahjude käsitlemist. 

Kindlustusesti e-pood  www.kindlustusest.ee on suurima valikuga kindlustuse veebipood, kus saab ostelda kasvõi öösel. Hetkel on võimalik osta liikluskindlustust, kuid ka teised lahendused on juba valmimisel.

Oluline info, mida on Sul vaja teada liikluskindlustusest seoses Brexitiga

ALATES 1. JAANUARIST 2021 KEHTIVAD JÄRGMISED JUHISED:

📌 Eesti sõidukiga Ühendkuningriiki reisides tuleb Sul kaasa võtta roheline kaart.

📌 Ühendkuningriigi sõidukile võib sõlmida piirikindlustuslepingu, mille pakkujaks on Liikluskindlustuse Fond.

📌 Ühendkuningriigi sõidukiga Eestisse sisenemiseks peab sõidukil olema kehtiv roheline kaart või piirikindlustuse leping. Kindlustuslepingu olemasolu kontrollib politseiametnik või abipolitseinik (liikluskindlustuse seadus § 80 lg 1), kindlustuseta sõidukit riiki ei lubata (§ 80 lg 2).

📌 Ühendkuningriigi sõidukile ei saa enam sõlmida tarnes sõiduki lepingut (liikluskindlustuse seadus §14 lg 4).

📌 Alates 1. jaanuarist 2021 sõlmitud liikluskindlustuse lepingu Ühendkuningriigis kehtiva rohelise kaardi eest võib kindlustusandja võtta täiendavat kindlustusmakset.

LIIKLUSKINDLUSTUSE KAHJUGA SEOTUD ASJAOLUD:

📌 Kui Eestis põhjustatakse kahju Ühendkuningriigi sõidukiga, siis saab kannatanu igal juhul hüvitise. Hüvitise maksab kahju põhjustanud Ühendkuningriigi sõiduki kindlustusandja korrespondent Eestis või LKF (kui korrespondenti ei ole määratud või kui sõidukil ei olnud liikluskindlustust).

📌 Kui Eesti inimene saab kannatada Ühendkuningriigis toimunud liiklusõnnetuses, mille põhjustas Ühendkuningriigi sõiduk, siis saab kannatanu üldjuhul nõuda kahju hüvitamist üksnes Ühendkuningriigis ja inglise keeles.

📌 Kui Eesti inimene saab kannatada muus Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigis toimunud liiklusõnnetuses, mis põhjustati Ühendkuningriigi sõidukiga, siis saab kahju hüvitamist nõuda üksnes kahju toimumiskoha riigi rohelise kaardi büroolt.

KUI SUL JUHTUB LIIKLUSÕNNETUS ÜHENDKUNINGRIIGIS:

Politsei tel: ( +44) 999
Kiirabi tel: (+44) 999
Rohelise kaardi büroo/infokeskuse tel: (+44) (1908) 830001
Linford Wood house 6-12 Capital Drive, Milton Keynes MK14 6XT

OLULINE TEADA

Politsei tuleb kutsuda, kui

  • on tekkinud isikukahju;
  • üks osapool ei ole nõus vahetama kontaktandmeid.

Kergemate liiklusõnnetuste puhul võib politsei keelduda sündmuskohale tulemast. Inglismaal aitab politsei vahetada ainult osapoolte andmeid ega tee otsust süülisuse kohta.

LIIKLUSÕNNETUSE AKT

Inglismaa kodanik võib keelduda LÕ aktile alla kirjutamast, kuna sealsete tavade kohaselt otsustab süülisuse kindlustusselts või kohus.

SOOVITUSED

Seletuskiri peab sisaldama järgmist:

  • kellaaeg ja kuupäev;
  • tee number, kus juhtum toimus;
  • liikumissuund (kust kuhu);
  • ilmaolud;
  • liiklusolud;
  • millisel real kumbki osapool liikus;
  • kuidas toimus kokkupõrge (kirjeldada võimalikult täpselt);
  • teise osapoole sõiduki reg. nr ja kindlustusselts;
  • kannatanu sõiduki vigastused;
  • süüdlase sõiduki vigastused;
  • täpne joonis, mis kindlasti peab näitama ka sõidusuunda. Erilist tähelepanu tuleb pöörata sõidukite asetusele.
  • Sündmuskohal tuleb kindlasti teha pilte ja otsida sõltumatuid tunnistajaid.

Muude valdkondade muudatustest seoses Brexitiga saad lugeda SIIT

Allikas: Ergo ja PZU

Mis saab peale sõiduki müümist liikluskindlustuse lepingust?

Kui olete sõiduki müünud, siis tasuks veenduda mõne aja jooksul, kas uus omanik on sõiduki enda nimele registreerinud. Vastasel korral olete endise omanikuna vastutav kehtiva liikluskindlustuse lepinguga toimepandud rikkumiste eest.

Ostja on seadusega kohustatud võtma viie päeva jooksul uue omanikuna sõiduki arvele ja seda saab kontrollida Maanteeameti kodulehel. Selle jaoks tuleb enne omandiõiguse üleandmist teha sõiduki registrijärgsel omanikul või tema esindajal Maanteeametile vastavasisuline taotlus sõiduki võõrandamiseks.

(veel …)

Kas tervisetõend kindlasti kehtib? Ära kaota juhtimisõigust!

Tõenäoliselt oled kuulnud, et mootorsõidukijuhi tervisetõendi kehtivuse jälgimine on oluline, kuna aegunud tõendi puhul peatub juhtimisõigus ning sa ei tohi enam oma autoga sõita. Kas oled päris kindel, et sinu tervisetõendiga on praegu kõik korras? Kas tead täpselt, kui kaua see veel kehtib?

Ei? Pole probleemi – kiire kontrollimisvõimalus on vaid mõne kliki kaugusel! Uurime lähemalt, kuidas seda teha.

(veel …)